Search This Blog

Jul 2, 2010

Pelan Tindakan Saya Menjelang Sesi Hadapan Part 1

Huhuhuhu...aku sedang risau dengan benda yang tak pasti lagi nak dapat....duit...ye duit!!!...setiap kali nak bukak semester baru mesti aku dah berhitung-hitung apa yang aku nak buat dan belanjakan dengan duit itu...serta bagaimana nak kekalkan jumlah wang dalam akaun aku*okey ini sangat mustahil kerana aku xde sumber pendapatan kedua, belum memiliki bapa gula juga belum bersuami tauke gula*...tapi aku sangat2 mahu kekal berduit sehingga ke semester hadapan...Macamana ni???...haa mak aku awal2 dah suruh reserve duit untuk belajar kereta T.T...lorh mak ni tak taw ke nati anak dia ni bukan bole bawak kete pon sebab suami n driver kan ade...**huahauhau aku merepek**...simply put, kena masukkan dalam bajet...

Kaedahnya, semester kali ini tak bole nak joli sangat2 ye n makan KFC, McD seminggu sekali...sebab boleh mendatangkan kesan sampingan ke atas bajet, membahayakan kesihatan serta diet yang tidak sihat...haa kali ni pulak raya  datang, amboi puasa pon belum lagi dah fikir pasal raya....alamak baru teringat yang tahun depan aku n kakak aku akan bergraduasi...walaoweyh, kena prepare baju plak...hmm, so mestila nak yang sederhana je...aku ni bab merancang besederhana memang bole je tapi nanti terover jugak!!hmmph...macamana pon semester depan aku kena berwasatiah bak kata si merah jambu...**berwasatiah tu maksudnya besederhana**...Mampukah???

So/Hence/Oleh itu/Untuk itu, harus atur strategi:

1. Say yes to SALE...haa yela sebab jualan n barangan time sale murah....daripada xde sale kan3???...HANYA SALE SAHAJA....


2. Selalu menyertai akiviti2 kolej dan universiti yang free dan tidak memungkinkan ada masa untuk diajak shopping, bershopping, bowling, wayang dan aktiviti2 lain yang memerlukan wang.


3.Berkira2 untuk jadi ahli MPH sebab aku selalu beli majalah dan buku. **faveret past time**



4. Kurangkan membeli makanan2 segera, cepat, lambat dan sebagainya. Aku nak diet sihat huhu
**so called used to be my feveret mee**

5. Kurangkan jumlah makanan, kerana jika kurangkan makan tu seakan-akan mustahil dong! Nak buang lemak....Jom bakar lemak!!

6. Baca suratkhabar di Bilik JKM/Pejabat Kolej/Perpustakaan Sultanah Zakaria Zanariah....sehari boleh jimat RM 2.50...sebulan???jawablah sendiri takde hadiah nak bagi.
7. Agak keji sebab baru teringat...patutnya, kena letak pertama sekali iaitu; Jangan lupa mintak kat Allah setiap masa terutama sekali lepas solat dimurahkan rezki, dijauhkan sifat bakhil, kedekut dan kefakiran.

8. Bila rasa macam kena pukau dengan pekedai2 kat shopping mall, gerai2 pasar malam dan hatta  kawan2 yang jual keronsang, kosmetik dan pape lagi...ingat aku/anda sedang berjihad!!! BERJIHAD MELAWAN NAFSU...watcha!!!!!

haa cukup2 lah lapan dahulu ye...bagi banyak2 nati kalo x ikut pon buat perabih boraih ja aku taip...korang taknak cuba sekali???? 


8 comments:

  1. wah kinah!!!!
    ak rase nak ikut la belanjawan2 ko ni..
    tp utk no 3..sila buat cepat2..
    ak dah de..hehe

    ReplyDelete
  2. hahaha..aku suke post ko ni..ak pon asyek tpikir2 nk banje duit cmner..wahaaa..

    ReplyDelete
  3. syira: haa bagus3...kita dapat discount every purchase ke masa2 tertentu je???

    sally: haa sama2 la kita ade tips lagi bole share taw

    ReplyDelete
  4. sebenarnya nasi lagi tinggi risiko obese dan diabetes dari no 3 tu. :)

    ReplyDelete
  5. ^__^ gud gud.. lawan nafsu.. bukan senang.. ^__^ gud luck





    Aiz latest entry
    jana wang yang terbaru blogger
    Kehebatan iklan pada minda kita
    Facebook vs blogger
    Kesilapan kita mood blogging down



    ingin buat link seperti ini juga? Klik disini

    ReplyDelete
  6. dr buat belanjawan..baek belanje kwn..kwn blog pon boleh..hek3

    ReplyDelete
  7. kina!!!
    ko di tag..
    sila usha page aku..hehe

    ReplyDelete
  8. ;)benrauf 2.0: yela..skank ni pon x makan nasi...
    ;)Aiz: yup!!!dengan izin Allah
    ;)Fahim 'n Alin: belanjawan jimat nak blanje kawan la ni...blanje kawan2 blog, akan datang bila kita murah rezki
    ;)syeraa: aku usha nati ye

    ReplyDelete