Search This Blog

Feb 17, 2010

sharing is caring...cliche



zaman kanak2 aku penuh beharga..
Alhamdulillah aku dikurniakan nenek yang penyayang....Mak aku kerja cikgu, waktu mula2 jadi cikgu banyak attend kursus..so nenekla yang bersengkang mata jaga aku n kakak...ayah aku polis...pon sama...x de masa nak jaga aku...takpe, nenek kan ada...sedih je bunyik...itu bukan point aku k...

let da story begin;

FYI, aku dilahirkan kat Sibu...disebabkan ayah aku polis..kitorg menetap disebuah rumah flat, tingkat paling atas...ramai gak membe2 kat sana...tapi bukan ingat sangat...maklomla kecik lagi..ingat muke je..tu pon kalo jumpe skank mesti dah tak kenal, maklomla dah 18 taon tak jumpe...T.T...

kat sarawak amatla payah nak jumpa orang yang gelap...apatah lagi aku ni tinggal kat flat polis...setaw aku mmg x ramai kaum india yang jadi polis zaman tuh...tapi ada la sorang pakcik india ni tinggal kat tingkat 2...means, kalo nak turun bawah mesti lalu rumah dia...yang paling sengal, pakcik ni slalu takutkan kakak n aku...kalo dia ade, aku x berani nak turun, sanggup lari2 patah balik...takut macam nampak hantu...bole bayang x???


sampaila aku pindah kat semenanjung, still takut kat org bkulit gelap...nangis gile kalo jumpe...akak aku ntah camne bole selamat dari phobia kat owang kulit gelap...sampai umo aku lime tahun kau menangis...pernah sekali nak g mengaji, kakak aku lari tinggalkan aku tyme nak melintas rumah edison *dia sebaya ngn anim(kakak aku)...aku ape lagi??nangisla...hehe...yang klakanye, edison n eric bingung tengok aku nangis...siap eric tanye kat edison: kau ade wat pape kat dia ke??? * hehe aku teka je (lebih kurang je kot maksud dalam bahasa tamil)..edison geleng2 kepala, pastu angkat2 bahu...mesti mereka rasa misteri kan??

now, aku dah tak rasa macam tu...aku pon x sedar sejak bile fobia/trauma tu hilang...skarang ni aku universal...kawan dengan semua orang...xnak la racist2...i tak suka...Allah pon galakkan kita saling berkenal-kenalan dengan bangsa lain kan... saya bangga ada kawan berlainan kaum... i luv Malaysia*tibe2 je

MORAL OF THE STORY: fobia/rasa takut/trauma boleh diubati

4 comments:

  1. knape fobia ngn org kulit glap?

    ReplyDelete
  2. cikti: kite fobia sbb uncle india kat sarawak tu la, suke takutkan kitorang...sampai kat semenanjung, i pk semua orang yang kulit gelap ni menakutkan...T.T

    ReplyDelete